Aktiivimalli

Aktiivimallista luovutaan 1.1.2020 alkaen, jonka jälkeen työttömän aktiivisuutta ei seurata eikä aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta. Aktiivimalli vaikuttaa vielä vuoden 2019 puolella kertyneisiin työttömyysetuuksiin, vaikka ne maksetaan vuoden 2020 puolella.

Lue lisää

Aktiivimalli lyhyesti

Vuoden 2018 alusta lukien on ollut voimassa ns. aktiivimalli, ja se on tuonut muutoksia työttömyysetuuden saamiseen. Aktiivimalli vaikuttaa suureen osaan TE-toimiston työnhakijoista. Aktiivimalli edellyttää, että noin kolmen kuukauden jakson aikana olet työssä 18 tuntia, ansaitset yritystoiminnassa noin 250 euroa tai olet viiden päivän ajan palvelussa tai koulutuksessa. Muutoin päiväraha laskee noin 5 %. Kela tai työttömyyskassasi tarkistaa, täyttyykö aktiivisuusehto kohdallasi ja maksaa etuuden sen mukaisesti. Saat tästä lisätietoja työttömyyskassasta tai Kelalta. Palveluita voi kuitenkin tiedustella TE-toimistoista tai etsiä Suomi.fi-palvelusta.

 

Usein kysyttyä aktiivimallista

Olemme koonnet aktiivimallin useimmin kysytyt kysymykset yhdelle sivustolle. Jos et löydä täältä etsimääsi vastausta, ole yhteydessä TE-toimistoosi tai työttömyysetuutesi maksajaan.

Aktiviimallin usein kysytyt kysymykset

 

Tämän sivun sisältö

Aktiivisuusehdon täyttäminen

Kuinka pitkä on tarkastelujakso

Keitä aktiivimalli ei koske

Lista palveluista

Toimi näin

 

Aktiivisuusehdon täyttäminen

Aktiivisuuttasi työnhakijana tarkastellaan 65 työttömyysetuuden maksupäivän jaksoissa. Saadaksesi työttömyysetuuden täysimääräisenä sinun on jokaisen 65 päivän tarkastelujakson aikana oltava riittävästi työssä tai työllisyyttä edistävissä palveluissa.  

Jos et ole ollut riittävästi työssä tai työllisyyttä edistävissä palveluissa, maksetaan työttömyysetuus seuraavalta 65 maksupäivältä 4,65 prosentilla alennettuna. Tämä vastaa yhtä omavastuupäivää kuukauden aikana.

Säilyttääksesi työttömyysetuuden ennallaan, sinun on täytettävä aktiivisuusehto.  

Se tarkoittaa sitä, että sinun on tarkastelujakson aikana esimerkiksi:

 

Kuinka pitkä on tarkastelujakso?

Aktiivimallin tarkastelujakso on 65 työttömyysetuuden maksupäivää, mikä vastaa noin kolmen kuukauden yhdenjaksoista työttömyyttä.

Kun täytät aktiivisuusehdon, ei työttömyysetuuden määrä muutu.  

Jos et täytä aktiivisuuden ehtoa, työttömyysetuus on seuraavana tarkastelujaksona 4,65 % alkuperäistä pienempi. Leikkaus vastaa yhtä maksupäivää kuukaudessa.  

Työttömyysetuus ei tästä enää pienene uudestaan, vaikka aktiivisuus ei täyttyisikään tarkastelujaksossa.

 

Keitä aktiivimalli ei koske

Aktiivimalli ei koske sinua, jos

  • saat työkyvyttömyyden tai vamman perusteella myönnettyä etuutta.
  • olet omais- tai perhehoitaja
  • sinulla on työkyvyttömyyseläkehakemus vireillä eläkeyhtiössä
  • sinulle maksetaan työttömyysetuutta kokoaikaisen lomautuksen perusteella alle 65 maksupäivää.

 

Lista palveluista

TE-toimisto ei osallistu aktiivisuuden seuraamiseen, eikä linjaa sitä, mitkä palvelut täyttävät aktiivisuusehtoa.

Listaus aktiivisuusehtoa täyttävistä palveluista (suomi.fi)

Palvelun järjestäjät voivat itse ilmoittaa palvelunsa suomi.fi:hin. Samalla palvelun järjestäjä vahvistaa, että palvelu täyttää aktiivimallin edellytykset 1.4.2019 alkaen.  

Työtön voi täyttää aktiivisuusehdon uusilla tavoilla 1.4.2019 lähtien

Jos palvelun järjestäjä on joku muu kuin TE-toimisto, antaa järjestäjä sinulle yleensä todistuksen toiminnasta. Kannattaa siis olla yhteydessä suoraan palvelun järjestäjään, jos haluat varmistaa että palvelu on aktiiviehtoa täyttävää. 

Todistuslomake työllistymistä tukevan toiminnan ilmoittamista varten julkaistu (TYJ, uutinen)

TE-toimiston omista palveluista annetaan lausunto tai lista suoraan maksajalle, eli työttömyyskassalle tai Kelalle. Silloin todistusta ei yleensä tarvita. 

Työttömyysetuuden maksaja, eli työttömyyskassasi tai Kela, ratkaisee aktiivisuusehdon täyttymisen. Maksajaan kannattaa olla suoraan yhteydessä, jos sinulla on etuuteesi liittyviä kysymyksiä. 

 

Toimi näin

Kelaan tai työttömyyskassaan voit olla yhteydessä silloin, kun sinulla on kysyttävää aktiivimallista. Ilmoita aktiivisuudestasi työttömyysetuuden maksajalle, kun haet työttömyysetuutta. 

Huomioithan, että kaikki aktiivisuutta kerryttävät palvelut eivät ole TE-toimiston järjestämiä. Näistä on hyvä olla yhteydessä suoraan palvelun järjestäjään. 

Ota yhteyttä TE-toimistoon, jos haluat kysyä TE-toimiston järjestämistä aktiivisuusehtoa kerryttävistä palveluista.

Ole TE-toimistoon yhteydessä myös silloin, kun haluaisit aloittaa opinnot tuettuna työttömyysetuudella tai ilmoittaa yli kaksi viikkoa kestävät työ- tai yrittäjyysjaksot.

Helpoin tapa on tehdä ilmoitus tai jättää yhteydenottopyyntö Oma asiointi-verkkopalvelussa.  

Oma asiointi

 

Lisää tietoa ja tarkennuksia aktiivimallista löydät esimerkiksi Aktiivimallin usein kysytyt kysymykset -sivustolta. 
Aktiivimallin usein kysytyt kysymykset