Om permittering fortsätter länge

10.9.2020

En del som har blivit permitterade på grund av corona har redan fått gå tillbaka till jobbet, men en del är fortfarande permitterade. Om det händer att din permittering fortsätter ännu längre, vilka saker ska tas i beaktande?

Se till att din jobbsökning är giltig  

När du har börjat din jobbsökning kan du ha anmält den sista giltighetsdagen för permittering. Om permittering har fortsatt från detta datum eller din permitteringssituation annars har ändrats var vänlig och anmäl det till TE-byrån. Det är lättast att anmäla och se till jobbsökningssituationen i Mina e-tjänster. Giltighet av jobbsökningen är en förutsättning för utbetalning av arbetslöshetsförmån.  

Den maximala tiden för dagpenning förflyter inte fram till slutet av året

Dagpenning har den maximala tiden under vilken den kan utbetalas. Normalt är den maximala tiden mellan 300 och 500 dagar. Du behöver ändå inte ta hand om den maximala tiden i slutet av året eftersom den inte alls förflyter fram till årsskiftet. På grund av coronasituationen trädde det en temporär lagändring i kraft i mars för nya permitteringar och i början av juli för alla dem som får inkomstrelaterad dagpenning.

Den maximala tiden börjar löpa igen i början av 2021. Om du arbetar delvis är den maximala tiden begränsad till permitteringsdagar.

Läs mer

TYJ-blog: (på finska) Mitä on hyvä tietää, jos lomautus jatkuu pitkään

TE-tjänster för personkunder under corona

Utkomstkydd

Uträtta ärenden på webben